BYD Atto 3- Gebruikerservaringen november/december 2022 met UPS en DOWNS

Op deze pagina houd ik mijn ervaringen bij met mijn nieuwe BYD Atto3.

LEES OOK:

BYD Atto 3; 12 Volt accu blijft beter in conditie na software update 20-2-2023

BYD Atto 3 trekhaak te bestellen bij Burghof trekhaken

BYD Atto3 reservewiel onderin de kofferbak

BYD Atto 3 onder de motorkap

BYD Atto3 over op all-weather banden 

De levering van de auto was prima geregeld.  Het was 14-11-2022 relaxed bij BYD -Louwman in Amsterdam, de auto’s stonden in de showroom en de overdracht en dergelijke is allemaal snel en bekwaam geregeld.  Kopje(s) koffie erbij, instructie van de kenner ontvangen en onderweg naar huis ermee!

BYD-Louwman heeft de wagen netjes met volle kwH tank afgeleverd, extra rubberen mattenset, laadkabel, VTL kabel en allerlei goodies die niet per sé nodig zijn maar wel aardig.

Alles is qua apps en voice bediening voorlopig nog in het Engels en ik ben heel blij dat ik de wagen zo snel heb kunnen krijgen.

20-10 besteld en 14-11 geleverd!

De OTA update naar Nederlands komt ergens in Q1-2023 maar daar zit het voor mij niet op vast.

Op de website van Louwman staat de Nederlandstalige versie van de instructieboekjes van o. a. de Atto 3 als download te wachten op wie het maar wil lezen en/of downloaden.  Dat heb ik natuurlijk gedaan en snel even doorgelezen, voordat ik met de auto ben gaan rijden.

Prima natuurlijk, hoewel het onderweg wel wat lastig was om te ontdekken hoe je de airco geforceerd aan kan zetten als de voor- en zijruiten opeens beslaan onderweg.  Dat hebben we gisteren wel snel even opgelost door de ramen iets te openen en de kachel en defrost van de voorruit op de hoge stand te zetten. En later vandaag las ik in het instructieboekje hoe je dat kunt voorkomen, maar dat had ik natuurlijk ook eerder kunnen lezen.. -).

Dus daar wil ik niet over zeuren, maar het heeft me wel geleerd om het hele boek even door te nemen en morgen toch maar even te printen voor in  het dashboardkastje. Je weet maar nooit.

En dan nu de UPS en DOWNS vanuit mijn persoonlijke ervaringen en beleving, voor wat het waard is:

DOWNS:

 1. Er zit gewoon geen actieve zelfdenkende ruitenwisser op.  Terwijl er wel een regensensor in de wagen zit.  Onbegrijpelijk vind ik dat, zeker met ons Nederlandse klimaat. En voor een auto van bijna 45 mille, bomvol met elektronica  verwacht ik die functie echt wel.
 2. De video opname app voor de dashcam functie die in Nieuw-Zeeland wel in de auto zit mist gewoon in de Engelstalige versie in Nederland.  Maar wij hebben dan ook ‘maar’ sogt/firmware versie 1.0. En down under hebben ze versie 1.2.  Ok, ik maak me over de dashcam niet echt zorgen, maar deze staat altijd wel prominent aangeprijsd in China en Nieuw-Zeeland dus had ik die wel gewoon nu al verwacht. Ik ga er van uit dat die app ook in NL gewoon gaat komen.  Ik heb altijd een front- en rear dashcam in de auto gehad en het voelt nu wel een beetje ‘kaal’.
 3. Er zit bij mijn auto geen trekhaak met een toegestaan trekgewicht op het kenteken.  Dat is in Nieuw Zeeland bijvoorbeeld wel op tijd geregeld.  Hier komt dat naar verwachting pas in Q2-Q3 2023 maar dan is het voor mij wel te laat.  Mijn kenteken ligt al vast en de homologatie is daarvoor al geweest.  Dus moet ik aan een nieuwe Atto3 volgend jaar, waarmee je het vastgesteld gewicht dat op het kenteken staat mag trekken.  Ik weet nog niet hoe ik dit moet oplossen, ik heb nou eenmaal een aanhanger die ik met regelmaat gebruik en om daarvoor steeds een auto te lenen lijkt ook wat omslachtig. En na een paar maanden de auto inruilen lijkt ook vreemd.  De oplossing is gevonden: Voor de fietsdrager dan in ieder geval.  De trekhaak die in Australië is gemaakt en gekeurd bij www.evstealthsolutions.com.au  kunnen we kopen en deze trekhaak is daar wel gehomologeerd voor 750kg trekgewicht.  Dus technisch helemaal in orde, maar niet op het kenteken in NL natuurlijk.  Ik zal hier bijhouden hoe dit loopt, verwachte levering januari 2023.

UPS:

 1. De wagen rijdt, stuurt en functioneert heel prettig.  Ik heb me niet eerder zo snel op mijn gemak gevoeld achter het stuur in een auto.  Meestal duurt dat bij  mij een aantal maanden.  Maar hier gaat alles anders.  Alles gaat smooth en wanneer je dat wilt kun je snel, strak rijden maar omdat alles zo smooth gaat rijd ik nu relaxed, rustig achter een ander aan met de ACC en lane assist aan:
 2. ACC functie (Adaptive Cruise Control). Dat werkt simpel wanneer je eenmaal door hebt hoe de bediening gaat en hoe de werking is.  Maar dat ging allemaal intuïtief en snel.  Fijn dat de afstand tot de voorganger instelbaar is in 3 stapjes en dat je toch wel een beetje je handen aan het stuur moet houden wanneer je de lane assist aan hebt.
 3. Ruimte in de auto is heel prettig, ondanks de toch wel hogere vloer dan in mijn vorige auto’s.   De zit is ook iets hoger dan ik gewend was, terwijl ik de stoel op de laagste stand heb vanwege mijn 193 cm langte.
 4. Verstelbaar stuur, zowel in hoogte als diepte: Dit is voor mij wel één van de belangrijkste plusjes van deze wagen.  Hiermee is het comfortgevoel optimaal.
 5. Navigatie: De Engelstalige bediening en dus ook de Engelstalige apps werken prima.  Je kan natuurkijk geen straatnamen en dergelijke in het Engels gebruiken via voice control, maar intypen gaat prima op het super grote scherm.  Bedienen van apps gaat ook prima.  Ik zou graag mijn eigen apps erbij zetten, zoals de AGAMA dashboard app die ik gewend was binnen mijn vorige Android head-unit maar dat is denk ik te veel gevraagd. En de OBD reader app, GPS apps enzovoorts zou ik er het liefst ook bij zetten.  Maar dat komt nog wel.
 6. Verlichting: Los van wat je mooi vindt:   De LED koplampen zijn prima, ietsje beter zelfs dan mijn V70 verlichting die ik hiervoor gewend was.  Ik heb de extra assistentie van groot licht UIT gezet, daar werd ik echt mal van.  Het werkt wel prima maar steeds dat extra licht geeft mij zo’n onrustig gevoel terwijl uitsluitend dimlicht gebruiken in deze wagen gewoon super werkt!
 7. Ik kwam er na het lezen van het instructieboekje pas achter dat ook in deze wagen de montagepunten van de veiligheidsriemen aan de bovenste punten in de hoogte verstelbaar zijn.  Dat ben ik trouwens gewend, maar had ik in de vorige auto ooit ingesteld en nooit meer aan gedacht.  Nu heb ik ze snel even omhoog gezet want de onderste stand is toch minder prettig voor mij.  Fijn dat dat dus kan!
 8. Regeneratief remmen: Dat werkt zowel op het moment dat je je gaspedaal los laat als wanneer je remt.  Ikz ie in het kleine LCD scherm precies wat regeneratief remmen doet en het effect op het verbuik is groot.  Dat werkt dus prima, en geeft precies aan dat je dus zuiniger kan rijden via binnendoor wegen dan op de snelweg.  Natuurlijk is dat ook afhankelijk van je snelheid.
 9. Verbruik: Ik heb wat proeftrajecten gereden en kom tot de conclusie dat je verbruik eigenlijk alleen maar wordt beïnvloed door je rijgedrag.  Wat voorbeelden bij 13 graden Celsius omgevingstemperatuur zonder regen: Met ACC aan, achter een vrachtwagen op de snelweg gemiddeld 95-98 km/h rijden kost je (op het dashboard) 12kW, en dat is een momentele waarde.  Ik heb ’s avonds de A2 gereden tussen Breukelen en Abcoude met exact 130 km/h continue, met CC aan en dan is het momentele verbruik 40 kW.  Tel uit je winst!
 10. Laden: De wagen laad waar dat beschikbaar is netjes AC 11kW.   Tot aan het einde toe.  En dat lijkt heel prima.  Wanneer ik DC laadervaringen heb, zal ik dat hier bijwerken.
 11. Geluid: Ik hoorde steeds een storend piep geluid, dat uit het vooronder lijkt te komen onder 30 km/h.  Na het lezen van het instructieboek heb ik begrepen dat dit een verplicht geluid is om voetgangers en fietsers te waarschuwen dat er een elektrische auto rijdt.  Ik begrijp dat het moet, maar dit geluid is in beide in te stellen varianten naar mijn ervaring echt verschrikkelijk!
 12. Kofferruimte; Deze leek me eerder wat aan de kleine kant, maar ik kan gewoon hetzelfde meenemen dat ik voorheen steeds meenam in mijn vorige auto, een V70III.  Maar het ligt dan wel op elkaar in plaats van naast elkaar. Zie de foto:
error: Content is protected !!