Webhosting thuis met een DS718+ Synology Webserver

De performance van mijn grotere sites liet nogal wat te wensen over, en de kosten lopen ondertussen behoorlijk op.  Ik had ruim 10 sites draaien, allemaal bij dezelfde provider en de kosten zitten per site tussen de 185 Euro per jaar en de 65 Euro per jaar.  Voor de grote sites heb ik 5GB opslag en de kleinste is 200MB.

HOMESERVER / thuisserver: Voorheen heb k al een paar websites vanuit huis gehost, op een Zyxel NAS met een goedkope domein provider.  Dat werkte toen allemaal prima.  Gebaseerd op mijn eerdere ervaringen heb ik een Synology DS718+ webserver (onderste van de onderstaande foto) aangeschaft, een paar snelle SSD’s met mirroring erin en maximaal RAM erbij.  De kosten bedragen ongeveer 800 Euro.  Als backup heb ik een DS218 play erbij (bovenste) , met een paar dikke harddisks erin en extra RAM als gewone lokale NAS met als extra een mirrored wordpress server er bij voor nood en bij onderhoud aan de hoofd server.

Inmiddels zie je dit bericht dus vanuit mijn thuis-server.

Mijn ervaring is dat het altijd beter is om als enige op je eigen webserver te zitten dan om shared hosting te huren, ongeacht de zogenaamde SSD-hosting et cetera.  Dat doen grotere bedrijven namelijk ook: Gewoon een dikke server aan een snelle internet connectie.

Ik heb er voor de zekerheid overigens wel een backup (UPS) met accu voor de 230 Volt power aan de internet modem/router en webservers zitten, en een data-connectie backup via een mobiele connectie, mocht de internet aansluiting onderuit gaan. De autonomie van de UPS is ongeveer 6 uur.

En.. of het bevalt?  Eigenlijk ben ik vooral heel blij met de samenvoeging van mijn verschillende sites naar 1 overall site vanwege de overzichtelijkheid.  Door mijn diversiteit aan interesses had ik gewoon te veel sites draaien waardoor de aandacht op de sites onvoldoende is geweest.  Nu ik er nog maar 1 voor de hobby’s heb en 1 voor de zaak is alles veel simpeler geworden.

En hoe verder? Mijn webhosting zal ik opzeggen en daarbij moet ik nog even zien welke domeinen ik wil houden.  Dat is ook een beetje afhankelijk van de kosten.  Als alleen de kosten van de domeinen mee vallen, kan ik er wel een stuk of 6 houden. Die ik vervolgens allemaal redirect (fixed, 302)  naar mijn thuisserver.  Uiteindelijk blijft er nog maar 1 domein over, maar welke dat nou moet worden…?  En dan kan ik mijn URL’s ook weer eenduidig maken!

That’s it!

error: Content is protected !!