Citroën ID20 cabrio – zomer 2024 – verder met de afwerking!

Zoals ik meestal ervaar kost de voorbereiding van spuitwerk aan een auto 99% van de tijd en energie, tegen weinig energie en tijd om de wagen uiteindelijk te spuiten.

Maar- Spuiten is wel een specifieke klus, waar je echt goede voorbereiding en strakke uitvoering moet hebben.

Omdat de auto van origine een ID20 type is, bouwjaar 1970, maak ik de afwerking van de auto zoals de auto origineel is afgeleverd.  Dus: Geen biezen op de zijkant zoals bij de Pallas types.  Er komt wel een zilverkleurige onderkant op vanaf de onderste breuklijn van de carrosserie tussen voor- en achterwiel. Dat is de enige cabrio-aanvulling voor het spuitwerk.

In mijn voorbereiding heb ik veel zaken anders gedaan dan voorheen. Om te beginnen heb ik een milieuvriendelijke coating op waterbasis gekocht waarmee ik de hele garage kan spuiten zodat er geen rondvliegend stof is wanneer ik de verf ga spuiten.

Daarnaast spuit ik de zilverkleurige 1K-verf, de 2k-PU en de blanke 2K lak op hele lage druk zodat er weinig nevel en luchtverplaatsing is.

De afzuiging in de muur van de garage waarin ik spuit zet ik aan wanneer ik spuit en de filters in de deur moeten het stof van buiten tegenhouden.

Verwarmen van de garage doe ik voorafgaand aan het spuitwerk met mijn infrarode plafondheaters.

De zwarte 2K PU-lak mengen doe ik voor het verbruik van de hele zijkant. Ik meng ca. 0,5 liter verf met 125CC harder en 75 cc verdunner en dit bewaar ik in een afgesloten 2 liter vaatje.

Ik gebruik medium hardener en daarbij kun je na ca 10 minuten de volgende laag opbrengen.

Er komen 2 lagen zilverkleurige 1K lak op, 3 lagen 2K PU zwart,  en 3 lagen 2K transparante blanke lak.

De eerste laag 2K PU zwart verdun ik 10% en de volgende 5 lagen met 5%.

Ik draag natuurlijk een goed passend masker met filters.

De overall is voor eenmalig gebruik en is niet al te ruim, waardoor ik niet per ongeluk de verf zal raken.

Ik ga de volgende delen in één keer spuiten: Motorkap, linker voorscherm, linker deur, linker achterscherm en de kofferbak.  De binnenkant van de linker deur en van het linker voorscherm voorscherm en de linker A- en B-stijlen en dergelijke heb ik al eerder gespoten, dus daar heb ik geen omkijken meer naar.

En nu de praktijk: ik heb de auto gisteren afgeplakt, en ben begonnen aan de rechter voorkant, met de motorkap.

Fijn geneveld de eerste laag zwarte 2k PU satijn opgezet maar wel dekkend.

2K PU lak satijn zwart

Vanaf halverwege de motorkap kreeg ik spetters in de lak met mijn grote HVLP spraygun met de 1.4 mm nozzle. Ik spuit b.t.w. met 1.7 Bar en een braided flex siliconen luchtslang, die valt heel soepel op de grond en volgt me altijd heel gemakkelijk waar ik loop of sta.

Uiteindelijk heb ik mijn kleine spraygun met de 1.2 mm nozzle moeten gebruiken want die had ik net gereinigd van het spuiten van de binnenkant deur, scherm enzovoorts. Dat was fantastisch gegaan.

Met de 1.2 mm ging het niet erg gemakkelijk en op de grote oppervlakken van het achterscherm miste ik uiteindelijk dekking.  Dan toch weer de grote gun gebruikt en alles de 2e en 3e laag gespoten met zwart.

Vandaag heb ik het resultaat bekeken en er is zoals je kan zeggen goed en slecht nieuws. Slecht: Er zitten op de motorkap een stuk of 7 spetters en de bovenkant van de deur en achterscherm heeft zakkers veroorzaakt op 3 plekken van de deur en achterscherm.

Het goede nieuws is dat ik met 800 grit ben gaan schuren met de excenter machine en alles schuurt er vrij eenvoudig en goed uit.  Vandaag heb ik de halve motorkap gedaan, het linker voorschern en de bovenkant van deur en achterscherm.  Dat ziet er trouwens heel gaaf en glad, en regelmatig uit.

Nieuw plan: Volgende week de rest schuren en wanneer ik weer tijd heb: De wielen links er weer op, de wagen naar buiten en met lucht helemaal afspuiten, ook van onder, onder de motorkap en van binnen. Dan: De hele garage nat schoonmaken.

En ik ga gewoon weer zoals ik altijd deed plastic ophangen en neerleggen voordat ik nu ga spuiten. Dan de auto naar binnen, afplakken en spuiten. De motorkap doe ik dan dus apart, en het linker scherm, -deur en- achterscherm ook apart maar wel samen in één keer. Beter goed en rustig aan dan snel en net niet lekker. -)

NB: Vanavond heb ik mijn grote 1.4 nozzle spraygun schoongemaakt en ik ontdekte dat mijn filtertje in de aanvoer van de verf, net onder de verfhouder, helemaal gescheurd was.

Ik vond er wat delen van terug in de aanvoer naar de nozzle.

Volgende keer vooraf checken!

 

En… Jawel!  In de voorraad had ik nog een ongeopende liter 2K PU hoogglans staan.

Met de juiste harder en thinner ook nog op de plank.

Ik heb er een extra liter bij besteld en ga zonder de blanke lak aan de gang.

Mocht ik dan nog een keer een spatje krijgen schuur ik het er achteraf wel uit en polijst ik het daarna.

Ik ga dan ook gewoon weer met mijn grote HVLP spraygun voor aflak aan de gang, met de 1.7mm nozzle.

Daar heb ik altijd hele goede resultaten mee gehad..

 

De zilver lak 1K moet natuurlijk wel onder de blanke lak komen, dus daar moet ik nog even wat voor bedenken. Ik vind een randje in dit geval niet heel erg, maar het moet wel een  beetje toonbaar blijven.

Wellicht kan ik er achteraf toch een vlakke overgang van polijsten als ik eerst de zilveren kleur op de huidige ondergrond zet en een beetje doorpuit over de grens van de gewenste overgang heen.

Dan wanneer het zilver droog is, ook 1 laag blanke lak er overheen en ook iets uitnevelen over de ondergrond voor zwart.

Dan laten drogen en afplakken waar het zilver moet blijven zitten.

Vervolgens het zwart spuiten 2 lagen van hele linker zijkant.

10 Minuten  na het zwart spuiten de afplak van het zilver verwijderen en laatste laag 2K transparant over het zilver, en iets uitnevelen in het zwart.

Goeie kans dat het dan helemaal niet opvalt, die overgang in laagdikten.

 

 

error: Content is protected !!